Lezen met klankhulp

Taal in Blokjes Reader software
Hoe werkt het? Bestellen & Prijzen Voor ouders Video Tutorials

Bekijk de video

Hoe werkt het?

Extra leesondersteuning door lezen met klankhulp

De Taal in Blokjes Reader software is speciaal ontwikkeld voor kinderen die extra leesondersteuning nodig hebben. Met de Taal in Blokjes Reader software kunnen leerlingen lezen met klankhulp. De reader helpt leerlingen die moeite hebben met de klank-teken koppeling, met de overstap van één- naar meerlettergrepige woorden en met het maken van leeskilometers. De nauwkeurigheid en het leestempo kunnen aanzienlijk verbeteren als leerlingen zien hoe woorden in elkaar zitten. De reader sluit aan bij de materialen en werkboeken van Taal in Blokjes (F&L methode® schoolversie).

Maak lastige teksten overzichtelijk:

Het stekelvarken is een groot knaagdier met een dikke nek, grote kop en een zwarte of zwartbruine vacht. Het meest opvallende van het stekelvarken zijn de 30 tot 40 centimeter lange, scherpe zwart-witte stekels. Hij gebruikt de stekels om zich te verdedigen. Bij gevaar ratelt het stekelvarken met zijn stekels. Stekelvarkens hebben een lichaamsgewicht van 10 tot 27 kilo. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes.

(Avi-plus tekst)

U kunt zelf teksten invoegen of gebruik maken van 500+ bestaande teksten. 

De Taal in Blokjes Reader software codeert uw tekst automatisch in de kleuren van Taal in Blokjes. Elke week kunt u verhalen op het juiste niveau voor uw leerlingen klaarzetten vanuit uw leesbibliotheek. U kunt elk verhaal instellen voor een optimaal leesbeeld. Zo kunt u onder andere de mate van klankondersteuning instellen door alle klanken of alleen de klinkers op kleur laten coderen. Ook kunt u klankgroepen* (lettergrepen) laten aangeven om de woordstructuur te verduidelijken. Uiteraard is het aangeven van de woordstructuur ook belangrijk voor het leren van de spelling. De Taal in Blokjes Reader software heeft ook een ‘algemene bieb’ met verhalen op alle Avi-niveaus, deze bieb wordt telkens uitgebreid met nieuwe verhalen.

* Een klankgroep is wat je hoort, een lettergreep is wat je leest.

Werkt op alle apparaten:

De Taal in Blokjes Reader software is web-based en werkt op de computer, laptop, tablet, smartphone en het digibord. Windows, Apple (o.a. iPad en iPhone) en Android worden ondersteund. De verhalen, instellingen en resultaten worden online opgeslagen. Met de reader kan het tempo worden getrained m.b.v. het leeshappertje. Daarnaast kan de reader worden gebruikt voor begrijpend lezen om zinnen en tekstblokken voor te lezen. Hierdoor leest de leerling met visuele én auditieve ondersteuning.

Een kijkje in de bieb

 
 
 
1
1

Automatische niveauberekening

De Taal in Blokjes Reader software berekent van elke tekst automatische het niveau waardoor het kiezen van verhalen op het juiste niveau geen probleem is. Het programma berekent bij elke tekst ook een leenwoordenindex zodat u het lezen van leenwoorden langzaam kunt uitbouwen.

Leesgeschiedenis en thuisaccount

De leesgeschiedenis van elke leerling wordt weergegeven in de Taal in Blokjes Reader software. Zo kunt u op elk moment de vorderingen volgen en inzien welke teksten de leerling gelezen heeft. Met een inlogcode kan de leerling de klaargezette verhalen ontvangen op een computer, tablet of smartphone. Andere functies zijn: het bijhouden van de leestijd, het maken van een samenvatting (begrijpend lezen en schriftelijke formuleervaardigheid), de mogelijkheid om foto’s en plaatjes toe te voegen en de mogelijkheid om teksten te zoeken op auteur.

Speciale woordherkenningssoftware

Het programma werkt met speciale woordherkenningssoftware zodat vrijwel alle woorden goed gecodeerd worden, inclusief de stomme klinkers en de regel voor de lange klinker. Handmatig kunnen nog enkele wijzigingen worden toegepast. Zie de klankkaart van Taal in Blokjes voor de verschillende kleuren die voor de klinkers en de medeklinkers worden gebruikt. De Taal in Blokjes Reader software kan in de behandeling, op school en thuis worden gebruikt. Lezen met een tablet is aantrekkelijk voor kinderen en heeft, vergeleken met het ‘gewone boek‘, voordelen zoals een ruime verhaalkeuze, het uitvergroten van moeilijke woorden, doorscrollen naar een volgende pagina en nog meer extra instellingen.

 

Prijzen van een abonnement: praktijken en scholen

Reader voor Behandelaren

14,50

per maand
 • €175,- voor de eerste 12 maanden
 • Daarna maandelijks opzegbaar
 • Gemakkelijk betalen via IDEAL
 • 10 gratis leerlingen
 • Extra leerlingen €1,45 per maand
 • Inclusief video cursus en support
 • Niet goed geld terug garantie
Bestellen

Reader voor Scholen

14,50

per maand
 • Jaarlijkse licentie (€175,- /per jaar)
 • of kies voor onze Speciale staffel voor scholen (onderaan)
 • Betalingssysteem gericht op scholen
 • 10 gratis leerlingen
 • Extra leerlingen €17,50,- per leerling / jaar
 • Inclusief video cursus en support
 • Niet goed geld terug garantie
Bestellen

Staffels schoolarrangement:

Voor het gebruik van de software voor meerdere leerlingen hebben we speciale staffels.
Hiermee kan je de TIB-software op een voordelige manier (klassen)breed gebruiken.

Bij gebruik van de Taal in Blokjes Reader software bij een schoolarrangement of een bovenschools arrangement kunt u mailen naar schoolarrangement@taalinblokjes.nl

Prijzen van een abonnement: ouders

Ouderpakket incl. Reader

45,-

Na 3 maanden €7,50 per maand
 • Ideaal pakket om thuis te oefenen!
 • Met basisset: blokken, stiften, A4 basiskaarten (gratis verzending)
 • Met 3 maanden Taal in Blokjes Reader software voor ouders,
  daarna €7,50 per maand, maandelijks opzegbaar
 • Klik hier voor meer informatie
Bestellen

Reader Ouders

7,50

per maand
 • Ideaal voor thuisgebruik
 • Taal in Blokjes Reader software voor ouders,
  maandelijks opzegbaar
 • Inclusief video-cursus en support
 • Niet goed geld terug garantie
Bestellen

Taal in Blokjes is een uitsnede van de F&L methode® Het vervolg op Taal in Blokjes is de F&L methode®.
De F&L methode® is een uitgebreid programma voor de behandeling van dyslexie (zorgniveau 4).

De F&L methode® is de enige methode voor de behandeling van dyslexie met een continuüm van zorg tussen het interventiepakket Taal in Blokjes op school en het F&L-behandelprogramma. Hiermee is een efficiënte en goede ketenzorg mogelijk tussen school, ouders en de praktijk of instelling.

Voor vragen kunt u mailen naar info@fenlexpertisecentrum.nl of bellen naar 0345 544 617.

Wetenschappelijk onderzoek

Mocht u iets over onderzoek naar lezen op een tablet of e-reader willen lezen: “Volgens onderzoekers van het Smithsonian Institute in Washington, lijkt het gebruiksgemak van het e-book nog breder te gaan. Ze publiceerden hun studie in PLOS ONE (Matthew H. Schneps et all, E-Readers Are More Effective than Paper for Some with Dyslexia, September 18, 2013), een wetenschappelijk tijdschrift op internet waarvan de papers gratis gedownloaded kunnen worden. De wetenschappers stelden vast dat mensen met dyslexie gemakkelijker, sneller, accurater konden lezen en de tekst beter begrepen wanneer ze de pagina-opmaak op het scherm naar hun persoonlijke voorkeur konden aanpassen. Vooral een grotere lettergrootte en slechts enkele woorden per lijn kwamen voor minstens 1 van de 3 mensen met dyslexie zeer goed uit. Daar is een logische verklaring voor.Een belangrijk element in veel gevallen van dyslexie is een zogenaamd visueel aandachttekort, een probleem waarbij men het moeilijk heeft op zich te concentreren op de letters van een woord en op woorden in de lijnen van een tekst. Een ander element is het verstoorde vermogen om groepjes van letters in een woord te herkennen.”

Met behulp van de taal in blokjes reader kan hij nu verhalen op een stuk hoger niveau lezen!

Lissane van den Berg

Dankzij de uitgebreide bieb is er meer dan genoeg keuze, hierdoor kan ze altijd wel een verhaal vinden wat ze leuk vind!

Ingrid Bakker

Video tutorials