Het werkboek Voorlopertje Taal in Blokjes is een stap voor stap kennismaking met de letters en de eerste woordjes. Elke letter wordt aangeboden met een kapstokwoord en een plaatje als ondersteuning. In elke opdracht komen alle klanken met de bijbehorende kapstokwoorden en plaatjes weer aan bod.

De leerling leert de klank-teken koppeling door letterherkenning, het kapstokwoord, het plaatje, vaste kleuren voor klanken en door het bouwen van woorden met klankblokken. Op deze wijze wordt het leren van de letters op alle mogelijke manieren ondersteund.

Door het gebruik van vaste kleurafspraken voor letters wordt de klank-teken koppeling versterkt en worden de letters gelijk ingedeeld in korte klinkers, lange klinkers, twee-teken klinkers en  medeklinkers. Daardoor begrijpt de leerling beter hoe woorden in elkaar zitten en leert de leerling  letters samenvoegen tot woorden.

Met dit werkboek kan de leerling op een aantrekkelijke manier zelfstandig oefenen met alle  basisletters en de eerste woorden. Het zelf schrijven van letters mag maar is niet noodzakelijk. Ga na dit werkboek verder met de werkboeken Taal in Blokjes.

Het werkboek Voorlopertje Taal in Blokjes kan los of in combinatie met een taalmethode worden aangeboden, bijvoorbeeld bij de voorschotbenadering, bij zorgleerlingen, bij leerlingen met een TOS en bij NT-2 leerlingen.

Tip 1: oefen het flitsen van klanken met de klank-teken kaartjes met kapstokwoorden en plaatjes.

Tip 2: gebruik de bijbehorende poster en letterlijn.

Tip 3: combineer dit werkboek met Klankenbingo in groepjes of in de klas.

Meer informatie, tips en extra oefeningen: www.taalinblokjes.nl/voorlopertje