De magnetische woordbouwkaartjes (1 kaartje per letter) zijn voor gebruik op het magneetbord, bijvoorbeeld in de klas.

Gebruik de woordbouwkaartjes van stevig plastic voor woorden bouwen aan tafel, bijvoorbeeld scrabble of kruiswoorden. Deze set bevat 3 kaartjes van elke letter.

De magnetische woordbouwkaartjes op het letterbord van Veilig Leren Lezen.

Woordbouwkaartjes: elke leerling krijgt een aantal letters en legt deze op het leesplankje. Met deze letters maak je kruiswoorden! Bijvoorbeeld ‘dank’ en ‘tang’. Elke leerling probeert telkens één kruiswoord te maken met de hoogste woordwaarde. Daarna kan het woord worden opgeschreven.

Werkvormen met de woordbouwkaartjes
  • Taal in Blokjes scrabble (met of zonder woordwaarde), gebruik hiervoor de letterplank
  • Kruiswoorden leggen
  • Klankmemorie
  • Gedicteerde woorden maken met de kaartjes en opschrijven
Woordwaarde

De letterwaarde is zo berekend dat het maken van langere woorden en het gebruik van ‘moeilijke klanken’ en regelwoorden beloond wordt. De winnaar heeft de woorden met het hoogste aantal punten gemaakt. De woordbouwkaartjes kunnen ook zonder letterwaarde worden gebruikt.

Er zijn grote en kleine magnetische kleurletters voor het maken van woorden. De grote magneetletters hebben een schrijf-a.

De magnetische letters zijn proportioneel, als de leerling de letters aan elkaar schuift ziet hij een ‘normaal woordbeeld’.

De magneetletters kunnen ook zonder magneetbord worden gebruikt. De grote letters kunnen op de letterplankjes worden gebruikt.

Tip 1: Gebruik de letters op een magneetbord en laat de leerling woorden bouwen door met een veegbeweging de letters ‘te slepen’ over het bord. Dat werkt prettiger dan letters oppakken en neerzetten.

Tip 2: Oefen de wendbaarheid van klanken: leg een aantal letters (klinkers en medeklinkers) op het magneetbord. Laat de leerling telkens nieuwe woorden bedenken en maken met de beschikbare letters en opschrijven.